Feb 16, 2013

Chocolate Cupcakes

Sastojci:                                                                                  
*2 šolje šećera                                                                            
*1 3/4 šolje brašna                                                                    
*3/4 šolje kakaa
*1 1/4 kašičica praška za pecivo
*1 kašičica soli
*2 jaja
*1 šolja mlijeka
*1/2 šolje ulja
*2 kašičice arome vanilije
*1 šolja ključale vode

Poredajte kalupe i uključite rernu na 180*.
U velikoj plastičnoj posudi sastavite sve suhe sastojke. Izmiješajte. Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju. Mutiti mikserom jednu minutu, a zatim u to dodati vodu i miješati dok se smjesa ne ujednači. Puniti kalupe oko 2/3. Peći oko 18-22 minute. Ja sam ih pekla 15 jer sam nožem provjerila da li su pečeni i nisu imali potrebe da se više peku. Izvaditi da se hlade prije nego ih premažete glazurom.

Glazura od vanilije i sira
 Sastojci:
*1/2 šolje putera sobne temperature
*200 gr sirnog namaza
*1 kašičica arome vanilije
*4 šolje šećera u prahu
*1-4 kašike hulala (zavisi od gustine koju želite)

Izmutiti puter, dodati sir i mutiti oko 30 sekundi, dodati vaniliju izmutit i na kraju dodati šećer u prahu. Nakon što se sve dobro izmutilo postepeno dodavati hulala dok ne dobijete perfektnu glazuru.

Nakon što su se kolačići ohladili premazati ih i ukrasiti glazurom. Uzmite jednu vrećicu za zamrzivač, otvorite je i stavite u čašu, napuniti do pola kremom, makazama odrezati vrh i ukrašavati. Glazura je poprilično gusta tako da se fantastično ukrašava :D
(Ko ima alternative za proizvode koje sam koristila a da su domaći neka mi javi. Domaće je najbolje :D)

Ingredients:
*2 cups sugar
*1 3/4 cups flour
*3/4 cup cocoa
*1 1/2 tsp baking powder
*1 tsp salt
*2 eggs
*1 cup milk
*1/2 cup oil
*2 tsp vanilla extract
*1 cup boiling water

Line paper liners. Heat oven to 180*.
In a large bowl stir together sugar, flour, cocoa, baking powder and salt. Add eggs, milk, oil and vanilla. Beat on medium speed for one minute. stir in boiling water. Fill liners 2/3 full with batter. Bake for approximately 18-22 min. Cool completely before frosting.

Vanilla cream cheese frosting
*1/2 cup butter, room temp.
*200 gr/8 oz. cream cheese
*1 tsp vanilla extract
*4 cups powdered sugar
*1-4 tbls heavy cream

Place butter in a large mixing bowl and blend slightly. Add cream cheese and blend until combined, about 30 sec. Add vanilla extract, mix and then add powdered sugar and blend on low speed until combined. Increase to medium and beat until fluffy. Slowly add cream. Beat about 1 min.











2 comments:

  1. Mmmmmm... ovo izgleda ukusno ! super ti je ovaj blog ! Lijepo je sto pises o vise stvari.. sretno ^^

    ReplyDelete