Feb 12, 2013

Gulas sa rizom i graskom

Sastojci:
*Meso isjeckano na komadiće
*2 čaše riže
*1 pakovanje graška
*Brašno
*1 glavica luka
*Kocka za kuhanje
*Začini po želji

Glavicu luka očistiti i oprati, zatim isjeći na sitne komade i dinstati u šerpi na vrelom ulju. U to dodati dobro oprano meso i dinstati sve dok ne ispari sva tečnost od mesa. Posoliti, kako bi meso bilo ukusnije. Dodati litar vode i kuhati na najjačoj temperaturi sve dok voda ne ispari a zatim dodati još jedan litar vode, ubaciti ostale začine i kocku. Skloniti s vatre kada meso bude skuhano onako kako vi želite. Ja volim dobro raskuhano meso pa ga duže i kuham, oko 1,5 h. U čaši vode razmutiti dvije kašike brašna i dodati u gulaš. Nakon što "saft" postane gušći, u to dodati 2 kasičice crvene paprike. Sve dobro izmiješati i spremno je za jelo.

Grašak staviti u zagrijanu šerpu bez ulja. Stalno miješati dok se ne počne smežuravati. U to dodati pola čaše slane vode i ostaviti da ispari.

Rižu dobro oprati i ocijediti te dodati u zagrijano ulje i dinstati 2 minute, dodati vodu da potopi rižu i miješati s vremena na vrijeme. Posoliti sasvim malo.


No comments:

Post a Comment