Jan 30, 2013

Brza vecera

Sastojci:
*riblji file
*krompir
*spinat

Oguljeni krompir staviti da se skuha u slanoj vodi.
Prokuhati spinat u slanoj vodi.
Riblji file isjeci na manje komade. Ukoliko zelite pohovanu ribu onda u prezlu dodajte zacine po zelji i uvaljajte ribu u prezlu a zatim stavite neka se przi 5-7 minuta u malo dubljem ulju.

Krompir salatu sam pripremila tako sto sam kockice krompira zacinila limunom, maslinovim uljem, vegetom suhim persunom, ruzmarinom i cimetom.

Servirati toplo.

Savjet:

-Krompir prije guljenja oprati, a zatim isjeci na kockice zeljene velicine iz razloga sto se brze skuha, a ne morate cekati da se hladi pa da ga onda pripremate za salatu. Krompir pripremiti u dubokoj posudi i ne mijesati ni rukama ni viljuskom, nego naglim mrdanjem zdjele da se krompirici sami izmijesaju.

-Sa ribom nikada ne konzumirati mlijeko ni mlijecne proizvode. Poslanik a.s nikada nije uobicavao konzumirati mijeko ili jogurt s ribom. Danasnja medicina i novopeceni nutricionisti kazu kako je nacin na koji jedemo i kombinujemo hranu ogledalo naseg zdravlja, stoga nije nimalo cudno da riba u kontaktu s mlijekom oslobadja otrov koji je stetan za tijelo.

-Ulje treba biti vrelo, kako bi samo vanjska strana(prezla) imala kontakt s uljem i na taj nacin obezbijedila unutrasnjost ribe zdravijom i nemasnom. Ukoliko ulje nije vrelo, prezla se natopi uljem, i sva masnoca ide dublje u meso sto treba da se izbjegava.

No comments:

Post a Comment